Met de Media & Onderwijs Prijs wil Beeld & Geluid het belang van digitale didactiek benadrukken en het gebruik van digitaal lesmateriaal in het voortgezet onderwijs stimuleren. Het is een inspiratieprijs. We gaan met deze prijs op zoek naar lessen waarin op een handige wijze gebruikt gemaakt wordt van digitale didactiek. Hiermee willen we andere docenten enthousiasmeren en inspireren om er ook mee aan de slag te gaan. De Media & Onderwijs Prijs wordt op 5 oktober, de Dag van de Leraar, uitgereikt aan vijf docenten die op een inspirerende manier gebruik hebben gemaakt van audio- en videofragmenten in hun les.

Mediagebruik vereenvoudigen

Beeld & Geluid Onderwijs wil het gebruik van audio- en videofragmenten in het onderwijs niet alleen stimuleren, maar ook zo eenvoudig mogelijk maken. Zo kunnen leerlingen, studenten en docenten gratis en rechtenvrij gebruikmaken van meer dan 170.000 radio- en televisieprogramma’s via het platform ww.beeldengeluidopschool.nl. Dit materiaal loopt uiteen van historische beelden tot het Journaal van gisteren. Daarnaast biedt Beeld & Geluid Onderwijs een groot aantal mediafragmentenlijsten aan, met interessante en actuele audio- en/of videofragmenten over één specifiek onderwerp; variërend van trans koloniale thema’s, het klimaat en de oorlog in Oekraïne tot DNA en de Marshallhulp in Nederland. Naast het gebruik van mediafragmenten vind je ook kant-en-klaar lesmateriaal via het Beeld & Geluid-kanaal op LessonUp. Dit digitaal lesmateriaal, met media uit de collectie van Beeld & Geluid, is direct en kosteloos door docenten te gebruiken en wordt regelmatig aangevuld met nieuwe, actuele fragmenten en lessen.

Podcast shorts

Om extra inspiratie en verdieping te bieden ten aanzien van digitale didactiek is er in samenwerking met onderwijsexpert Tjip de Jong van Tjipcast, in de aanloop naar de uitreiking van de Media & Onderwijs Prijs een aantal podcast 'shorts' gemaakt. In deze korte podcasts van circa 20 minuten wordt steeds een andere onderwijsexpert geïnterviewd over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met digitale didactiek.

Tjipcast shorts

Luister hier naar de vijf Tjipcast shorts met Saskia de Vries, Steven Stavast, Roos Lambooij, Jan-Wolter Smit en Denise Brilman:

https://beeldengeluid.nl/onderwijs/media-onderwijs-prijs-2023#:~:text=De%20Media%20%26%20Onderwijs%20Prijs%20is,niet%20%C3%A9%C3%A9n%2C%20maar%20vijf%20winnaars.

Meedoen en inzenden

Je kunt je digitale les tot en met 18 september inzenden om kans te maken op de Media & Onderwijs Prijs. De bekendmaking vindt op 5 oktober plaats in Beeld & Geluid in Hilversum tijdens de Talent Day van Dutch Media Week.

Inzenden via: https://beeldengeluid.nl/form/media-onderwijs-prijs-2021

Meer weten over de Media & Onderwijs Prijs, de selectiecriteria, de jury en voorgaande winnaars? Kijk op https://van12tot18.nl/artikelen/media-onderwijs-prijs-van-beeld-geluid-stimuleert-digitale-didactiek-in-het-voortgezet-onderwijs en op www.mediaonderwijsprijs.nl