Het toenemende lerarentekort vraagt in grootstedelijke regio’s zoals Utrecht om een doortastende aanpak. In januari 2023 werd het programma Utrecht Leert Vernieuwend Opleiden (ULVO, zie ook kaders) gelanceerd door de onderwijsregio Utrecht Stad. Dit ambitieuze initiatief heeft tot doel het lerarentekort terug te dringen met vernieuwende opleidings- en professionaliseringstrajecten. Maar wat zijn de kernpunten van het ULVO-programma en de verwachte impact ervan op het onderwijslandschap?

Utrechtse uitdagingHet lerarentekort vormt een van de grootste knelpunten in het onderwijs. Recent zijn in de regio Utrecht de tekorten in het po en gespecialiseerd onderwijs (go) gemeten op respectievelijk 10% en 13,6%. In het vo zijn vooral de tekortvakken wiskunde en Nederlands zorgwekkend. Het toenemende arbeidsmarkttekort is daarbij niet de enige...

Benieuwd naar de rest van het artikel?

Word nu abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen op van12tot18.nl, inclusief persoonlijk profiel om artikelen makkelijk te selecteren, delen en bewaren.