Met deze wedstrijd willen de organisatoren dat stimuleren. De wedstrijd richt zich op 2 categorieën: (1) middelbare scholieren en (2) jongeren, studenten en recent af-gestudeerden. De winnende verhalen worden opgenomen in een boekpublicatie die op 1 oktober 2021 verschijnt en waarin ook verhalen zijn opgenomen van een aantal bekende auteurs.

‘Wij slaven van Suriname werd tijdens de #BlackLives-Matter-protesten een bestseller, 86 jaar na de originele uitgave. Dit toont aan dat het gedachtegoed leeft en mensen nog steeds inspireert.’

De centrale vraag in de wedstrijd is: ‘Wat is jouw relatie tot het gedachtegoed van Anton de Kom, Wij slaven van Suriname, het slavernij- en koloniale verleden en de doorwerking ervan in het heden zoals institutioneel en anti-zwart racisme, antikoloniale strijd en solidariteit?’ De vorm staat vrij: het kan fictie zijn of non-fictie; bijvoorbeeld een essay, een journalistieke reportage of een kort verhaal.

In de week van 14 maart a.s. kunnen alle aspirant-schrijvers deelnemen aan een schrijfworkshop via een livestream. Deelnemers kunnen tot 31 maart een outline (max. 750 woorden) van hun verhaal insturen. Daaruit wordt een selectie gemaakt door de jury. De geselecteerde deelnemers worden in een workshoptraject ondersteund bij het uitwerken van hun outline tot verhaal. Op 1 oktober, de aanvang van de Black Achievement Month, worden de winnaars bekend gemaakt.

Meer informatie, richtlijnen voor outline en de algemene voorwaarden bij de wedstrijd: www.atlascontact.nl