Maar wat nu als we er straks achter komen dat niet de mens, niet de multinationals, ook niet God, maar moeder aarde eindbaas blijkt te zijn? En dat moeder aarde helemaal niet blij is met de manier waarop we de afgelopen 250 jaar met haar zijn omgegaan? Dat we haar een beetje uitgeput hebben? En wat nu als blijkt dat ze misschien wel een beetje boos op ons is en zich aan het verzetten is? Dat ze handelingskracht heeft en dat ze Darwin serieus neemt? Wie is dan ‘the fittest’? Zou dat dan verklaren waarom het de afgelopen maand in Florida gevroren heeft, dat het +47 graden in Sydney was en dat Boston -20 graden mocht noteren? En dat wij op 18 januari met een storm van jewelste mochten dealen? Weer code rood… ik begin wel op een weerman te lijken.

Die CO2-, klimaat- en opwarmingsdiscussie is natuurlijk best belangrijk, maar ook best onvoorstelbaar.

En wat doe je dan met je leerlingen? Mogen ze naar buiten tijdens de pauze of bescherm je ze tegen vallende takken en andere zaken? Laat je ze de oerkracht van moeder natuur ervaren? Om ze te laten ervaren wat het betekent als je je blootstelt aan natuurgeweld?Zelf mocht ik met mijn vouwfietsje de wind trotseren en dat viel nog niet mee. Wind mee ging nog wel, wind tegen werd lopen en zijwind was opletten geblazen. En dat moest iedereen. Opletten dus. En eerbied tonen. Kunnen het serieuze waarschuwingen zijn?

Want kijk: die CO2-, klimaat- en opwarmingsdiscussie is natuurlijk best belangrijk, maar ook best onvoorstelbaar. En dat we de aarde uitputten is vervelend, maar ook dat zal mijn tijd wel duren. ‘Ze zijn zo slim tegenwoordig…’ Maar de zaak verandert direct, als je eigen landje overstroomt of je van de hitte binnenshuis moet blijven en dat je dan je airco niet meer mag gebruiken. Wat als je elke week een paar keer van je fietsje geblazen wordt, en dus uitgeput en bezweet op je werk komt, omdat moeder aarde voorzichtig aan het ingrijpen is? Zou ze redelijk zijn? Zou ze het ons gunnen dat, zodra we weer normaal met haar omgaan, ze ook weer normaal met ons om zal gaan? En dat we dus moeten stoppen met haar uit te putten?

Mooi materiaal om in de les te overdenken en te onderzoeken. Toekomstgericht onderwijs moet over moeder aarde gaan. We kunnen niet zonder haar. En daarom verzorgt het Humanistisch Verbond ook cursussen duurzaamheid. Want een menswaardig bestaan kan alleen op een planeet die vriendelijk voor ons is. En vriendschap kan alleen duurzaam zijn, als het van twee kanten komt… Wees dus lief voor moeder aarde.