"Als coach is dit boek voor mij een feest der herkenning. Veel theorie die ik in mijn opleiding heb gehad komt hier bondig in terug. Maar tegelijkertijd geeft ook een schat van mogelijkheden om in de dagelijkse coachpraktijk in te zetten! Het handboek richt zich vooral op individuele coaching. Het is een boek om eens goed door te lezen (het leest namelijk erg prettig), maar ook en vooral om in te bladeren en stukjes te lezen ter voorbereiding op bepaalde (lastige) casussen die in je praktijk zich aandienen.

Het boek heeft een duidelijke opbouw waarin gestart wordt met de theorie. Op een prettige en duidelijke manier wordt het contextueel gedachtengoed uitgelegd. Ook het systemisch werken komt onder andere uitgebreid aan de orde. Hier maken de auteurs een uitstapje naar hoe je dit bij groepen in kan zetten bij teamcoaching. Je merkt dat de schrijvers graag eclectisch werken en daardoor zit er een fijne en vooral brede theoretische onderbouwing in dit boek.

De specifieke aandacht voor constructieve communicatie, waaraan het boek een stevig hoofdstuk besteedt is een must om te lezen! Mooi hoe binnen het hoofdstuk, maar ook binnen de andere hoofdstukken, iedere keer met opdrachten de verbinding naar de praktijk wordt gemaakt.

Het meest aansprekende hoofdstuk was voor mij toch wel de handvatten voor de praktijk. Zoveel leuke en duidelijke metaforen, activiteiten, ideeën die je echt één op één kunt overzetten naar je eigen coachpraktijk. Je merkt dat de schrijvers een rijke ervaring hebben op het gebied van coaching en kennisoverdracht. Zo heeft het handboek ook een apart hoofdstuk “coach binnen het onderwijs”. Het geeft herkenning.

“Maak ruimte in jezelf voor imperfectie, omarm je onvolmaaktheden, heb ze lief, accepteer dat pijn en lijden bij het leven horen en kijk met mededogen naar jezelf en naar de ander.” Met deze wens voor de coach en de cliënt sluiten de schrijvers het handboek af. Het onderstreept de intentie van de schrijvers. Kijk met liefde en mededogen naar jezelf en de ander.

Er zijn veel boeken op de markt over coaching. Ik heb er ook verschillende gelezen. Die eindigen vaak in de boekenkast onder een laag stof. Dit boek zal daar een uitzondering op worden. Want Handboek Coach is echt een boek voor de dagelijkse praktijk. Een aanrader voor iedere coach!"