Das Lehrerzimmer, een intelligent, aangrijpend portret van het middelbareschoolsysteem als een microkosmos

Dit meeslepende en thrillerachtige drama zuigt de kijker onverbiddelijk de samenleving-in-het-klein in die school heet: onderling wantrouwen, miskenning, haat en strijd, beklemming en vervreemding zijn in een groeiende climax voelbaar. Het verhaal refereert aan actuele thema’s en morele dilemma’s in onze hedendaagse maatschappij: zonder bewijs iemand afschrijven, nepnieuws en behoefte aan een zondebok.

Wanneer er sprake is van diefstal op de school, gebruikt de schoolleiding disproportionele methodes die eerder wantrouwen zaaien dan dat ze helpen om de dader te vinden. Het voortvarende onderzoek van Carla’s collega’s en schoolleiding levert geen bewijs op, wel lokt het in haar klas vrijwel onmiddellijk wantrouwen, uitsluiting en racisme uit.

Carla zet vraagtekens bij deze aanpak. Omdat ze nieuw is spreekt ze zich niet uit, maar als ze zelf ontdekt wie de vermeende dader is, overschrijdt ze ook zelf een grens en zet daarmee iets in gang wat grote gevolgen heeft voor haarzelf, de collega's en de school.

Vol idealen over haar taak als docent en haar verantwoordelijkheid ten opzichte van haar adolescente leerlingen doet Carla oprecht haar uiterste best om de in haar ogen juiste keuzes te maken. Maar daarin ziet ze zich geconfronteerd met een imperfecte wereld en met mensen die anders denken en handelen dan zijzelf: een schooldoctrine die geen ander principe kent dan zonder voldoende afstand te nemen ingrijpen en daadkracht tonen , cynische schoolleiders, collegiaal contact dat is doortrokken van gekonkel en al dan niet openlijke allianties, dwingende en veeleisende ouders en een schoolkrant die een interview met haar aanwendt voor eigen doelstellingen.

De bijna metaforische openingsscene waarin Carla haar klasje twaalfjarigen bijbrengt wat het verschil is tussen bewijs en aanname via een wiskundige opgave, verandert in beklemmende werkelijkheid waarin zij zelf de hoofdrol speelt.

Een onderwijsfilm als politieke thriller in een mini samenleving die de school is, een afspiegeling die refereert aan actuele thema’s, morele dilemma’s en sociale dynamieken: privacy schending, nep nieuws, cancelcultuur, de bijna drempelloze, snelle en intense communicatie van druk whatsappende ouders, een heleboel loyale en aandacht zoekende pubers, de ongelofelijke druk waaronder leraren kunnen staan. Onbedoeld en ongewild kan een klein incident daarin zomaar een orkaan worden die je omverblaast.

‘De desintegratie van een wereldverbeteraar’ kopt het NRC. Das Lehrerzimmer, een drama over de school als een schitterend mijnenveld.

Bronnen: Trouw, NRC, Filmkrant, Eye

24 vtta1 film beeld Das Lehrerzimmer ps 1 jpg sd high

Das Lehrerzimmer

Regie: Ilker Çatak

Speelduur: 98 min

Land Duitsland 2023

Trailer: https://www.eyefilm.nl/whats-on/das-lehrerzimmer/1115540

Nederlands ondertiteld