Ons collectief onderwijsgeheugen staat in Dordrecht

De collectie is rijk en de moderne manier van tentoonstellen is toonaangevend in Europa. Het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht is veel meer dan een plek waar je gniffelend plaatsneemt in oude schoolbankjes. Het archief van materialen en documenten weerspiegelt onze bijzondere onderwijshistorie, en meer dan dat. Er kan nog menige expositie gevuld, een absolute uitdaging voor de komende jaren.

 

 “Laatst dook er weer iets op: een verzameling van briefjes van ouders aan de school. Je moet straks maar even kijken in de vitrine. Daar ligt een briefje uit het begin van de 20e eeuw, waarin een vader schrijft dat Jan al drie dagen geen eten heeft gehad en dat hij hem daarom noodgedwongen vandaag thuis houdt. Daarnaast ligt een briefje van nu. Dat Quinty vandaag uitslaapt en niet komt, want ‘we zijn gisteravond met de hele familie gaan wokken, omdat opa jarig was’.”

Petra Reijnhoudt werkt al meer dan 12 jaar bij het Onderwijsmuseum, sinds een jaar als algemeen directeur en opvolger van Tijs van Ruiten. Reijnhoudt is opgeleid als Japanoloog met als specialisatie marketing en communicatie. Ze begon haar loopbaan bij het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam en werkte daarna bij verschillende semioverheids- en commerciële organisaties. Maar het museale bleef trekken, dus toen het Nationaal Onderwijsmuseum, toen nog gevestigd in Rotterdam, een coördinator presentatie, educatie en evenementen zocht, besloot ze haar loopbaan daar voort te zetten. Dat ze zo lang bij dit museum zou werken en er uiteindelijk directeur zou worden, had ze niet voorzien.