van12tot18 agendavan12tot18 webshop
van12tot18 proefabonnementvan12tot18 estafette


btn lezen

wodka-met-citroenWodka met Citroen

 

Excursie 5 havo in Frankrijk.
Vandaag hebben we fossielen gezocht en nu, tegen het einde van de middag, lopen we door de Spar in Wisant om boodschappen te doen. We kamperen en de leerlingen koken zelf. Net als vroeger. Zij vinden de Spar drie keer niks en hebben vanuit de bus een bord gezien dat er verderop in Wisant een Carrefour is. Dat is pas een supermarkt en zij vragen of zij daar boodschappen mogen gaan doen. Ik waarschuw nog dat het misschien kilometers lopen is, maar op deze leeftijd heb je zelf een mening. Doei…

Na een half uur zijn ze weer terug. Het was inderdaad veel te ver om te lopen.
Het is heerlijk om gelijk te hebben.

Bij de kassa staan drie leerlingen af te rekenen, zittenblijvers die heel graag nog een keer mee wilden op deze excursie. Voor de gezelligheid en het was ook heel leerzaam geweest vorig jaar. Stoere jongens met Ray Ban zonnebrillen. Zij hebben citroenen in hun mandje.
‘Mooie citroenen, wat gaan jullie koken vanavond?’
‘…?? Uhh … citroenen met zalm!’
‘Waar is dan de zalm?’

Er breekt lichte paniek bij de boys. Zij proberen heel cool te blijven met hun zonnebrillen, maar er komt even geen woord meer uit. En dat alleen maar over een paar citroenen. Als het nu een fles whiskey zou zijn, maar dat verkoopt de Spar niet. Overigens: wij hebben gedreigd dat elke leerling met drank linea recta terug naar Purmerend gaat. Op eigen kosten.

In mijn hoofd gaat het licht aan: wodka met citroen.

We zijn terug op de camping. Kameraad Vis gaat met de leerlingen golfribbels bestuderen op het strand en ik blijf even hangen op de camping. Ik hoef niet lang te zoeken: in de heg achter de tent van de citroenen-liefhebbers ligt een fles wodka en een fles whisky. Meegesmokkeld in de bus natuurlijk.

Als zij terugkomen van de golfribbels zit ik voor de tent te wachten met de flessen. De zonnebrillen gaan vanzelf af. Ik vraag hoe zij het in hun hoofd halen. De antwoorden zijn van een ontroerende eenvoud.
‘U heeft gelijk, het is een rotstreek.’
‘Ja, maar wodka zonder citroen is niet te drinken.’
‘Ik denk dat ik verslaafd ben…’

Zonder dranksmokkelaars zou zo’n excursie een stuk saaier zijn.
Ik weet niet of het verstandig is deze laatste zin op te schrijven.

Abonneren >>
Inschrijven nieuwsbrief >>
Kennispartners >>