van12tot18 agendavan12tot18 webshop
van12tot18 proefabonnementvan12tot18 estafette


btn editorial

renske-valk-2016Geluk

Dit nummer gaat over geluk, in de maand dat de meesten van ons stilletjes of luidkeels terugkijken op het kalenderjaar.

Is het jaar gelukt? Hebben we onze uitdagingen het hoofd geboden? Hebben we onze ambities dichterbij gebracht? Hebben we ongelukkige tijden doorstaan? En, aan het einde van de dag, zijn we gelukkig?
Tijdens het samenstellen van dit nummer kreeg ik een persbericht binnen van Lemniscaat over een heruitgave van een serie kinderboekjes: de Kleine-Beer boekjes van schrijfster Else Holmelund Minarik met tekeningen van Maurice Sendak. Bij het zien van de covers tuimelde ik pardoes ongeveer een halve eeuw terug, met hetzelfde gelukzalige gevoel waarmee ik destijds eindeloos en steeds opnieuw de pagina’s las en de tekeningen bekeek. Ik hield van het kleine beertje, ik deelde zijn opwinding over de sneeuw en vond mama Beer – toen al – een groot pedagoge. Ik voelde de spanning als Kleine Beer vroeg: ‘Ah, Oma Beer, vertel nog eens dat verhaal van het roodborstje.’ Want dan kwam het verhaal waar ik ook elke keer weer zo verdrietig van werd, maar op een goede manier. Ik werd gelukkig van het steeds opnieuw lezen van de tekst die ik van buiten kende. En het op microscopisch niveau bestuderen van de tekeningen om maar zo dichtbij als kan te mogen behoren tot die wereld. Dat een beer in vooroorlogse scandinavische klederdracht niet echt aansluit op de wereld van een 6-jarige in 1970, was geen issue. Grappig is dat toch. Het waren de eenvoudige treffende zinnetjes, de universele emoties in een veilige omgeving die een directe lijn naar een kinderhart vonden. Vakmanschap.
Tot zover de kleine particuliere historie. Maar iedereen zal de kracht herkennen van gelukkige herinneringen. Hoe waardevol is het dan om te kunnen bijdragen aan gelukkige momenten van kinderen nu en hun te leren hoe ze later zo gelukkig als mogelijk kunnen zijn? En om via die opdracht ook weer uit te komen bij het geluk van jezelf? In dit nummer staan een aantal artikelen, die over min of meer hetzelfde gaan. Geluk, welbevinden, veerkracht en – als bedreiger van geluk – eenzaamheid. Sommige informatie is academisch, andere praktisch. Het gaat over wijsheidstradities en over een bloemetje voor onbekenden, over leraren en over leerlingen. Hans Thijssen en Jacqueline Boerefijn hebben mij geholpen met dit onderwerp, en mij op het spoor gezet van enkele mooie bijdragen. Dank jullie daarvoor!
Ik hoop dat dit nummer aanknopingspunten geeft om als school en als leraar te werken aan ieders geluk. Natuurlijk omdat gelukkig zijn belangrijk en fijn is. Maar misschien nog wel meer omdat ongelukkig zijn zo erg is.

De redactie van Van Twaalf tot Achttien bedankt iedereen die dit jaar heeft meegewerkt aan de 10 edities en aan alle lezers… een gelukkig 2018!

Renske Valk,
hoofdredacteur
@valktekst

Abonneren >>
Inschrijven nieuwsbrief >>
Kennispartners >>