van12tot18 agendavan12tot18 webshop
van12tot18 proefabonnementvan12tot18 estafette


btn blog

frans-ottenhof-2016Gitaarles

Hoe gaat leren ook weer in zijn werk?

Het is leerzaam om dat zelf weer eens aan den lijve te ondervinden. Ik heb dit jaar wat meer tijd en besloot om weer gitaarlessen te nemen. De laatste les is dertig jaar geleden en mijn spel is een rommeltje geworden door het naspelen van youtube gitaarlessen. Dan merk je toch wel een nadeeltje van het digitale leren. Dat kwam niet door youtube maar door mijzelf: ‘Tsjee, geweldig daar doet iemand voor hoe je ‘Sultan’s of Swing’ moet spelen. Te gek. Ooh.... en ik kan ook Flamengo solo’s leren of gratis een prelude van Bach downloaden en daarna kijken op youtube hoe je die moet spelen.’

Je voelt je als een kind in een snoepwinkel en ten slotte speel je van alles een beetje en nog slordig ook doordat je doorscrollt naar het volgende te gekke nummer dat je altijd al had willen spelen. Gitaristen noemen slordig spel neerbuigend ‘sloppy’. Terecht.

Ik ging op zoek naar iemand die mij weer les kon geven en een beetje discipline bij kon brengen en kwam terecht bij Susana Raya. Google Susana en dan blijkt dat zij internationale prijzen heeft gewonnen, dat zij als zangeres in jazz-bladen wordt vergeleken met Norah Jones en dat zij met Jan Akkerman en Eric Vloeimans heeft gespeeld in Carré. En zij heeft tijd om mij les te geven!!!

Na een paar beleefdheden vraagt zij wat ik wil leren en of ik iets wil spelen en daarna iets wil zingen. Daar was ik al bang voor. Maar het valt reuze mee, want als ik een stukje speel, speelt zij mee en dat klinkt meteen stukken beter en ik heb niet meer het gevoel dat zij op mijn vingers zit te kijken. Het is een geruststelling en het is een belofte. Dat gaat het hele uur zo door. We nemen de begeleiding onder handen van een lied van Wende Snijders dat ik op mijn manier speelde en zij laat zien dat het heel anders kan en veel mooier. Ik vraag hoe zij het doet en wat er in haar hoofd gebeurt en dat kan zij navertellen in haar jazzy-Spaans-Engels. Ik ben euforisch. Ik begrijp wat ik doen moet. Ik kan niet wachten tot ik thuis ben!

Wat leert mij deze ervaring over leren? Dat het allemaal begint met motivatie voor iets dat je heel graag wilt leren: het prachtige liedje van Wende Snijders.

Dat je leert in je ‘zone van naaste ontwikkeling’. Bedacht door de onderwijskundige Rus Vigotsky, maar echt waar: de les moet niet te makkelijk en niet te moeilijk zijn. Je moet er net bij kunnen.

Dat veel leren begint met nadoen, daarna snappen hoe het werkt en ten slotte zelf toepassen. Je leert spelen door te spelen en niet door boeken te lezen over spelen.

Dat ik met één uur les twaalf uur kan oefenen voor de volgende les. De verhouding docente-leerling is 1 op 12. Goed, onderwijs is iets anders dan gitaarles, maar daar is de verhouding 36 uur les op 12 uur huiswerk, 3 op 1. Iets om over na te denken.

Dat Susana niet vervangen kan worden door een computer, Youtube of i-pad-onderwijs.

Goede docenten zijn onvervangbaar.
Frank Weijers is adviseur, coach, proceskundige en schrijver.

Abonneren >>
Inschrijven nieuwsbrief >>
Kennispartners >>